Yakın zamanda Sibel Çilingir’in başına gelen talihsiz olaylarla birlikte sivilce ilaçları bizi tedavi mi ediyor yoksa hasta mı ediyor? Sorusu gündeme geldi. Uzman Doktor Hamiyet Solmaz sivilce ilaçlarının nasıl ve ne durumlarda kullanılması gerektiÄŸi hakkında açıklamalarda bulundu..
Çorum’da yaÅŸayan 2 çocuk annesi Sibel Çilingir’in sivilce hapı yüzünden ölümden dönmesinin ardından basit bir rahatsızlık gibi görünen sivilce için kullanılan sivilce hapları saÄŸlığımız açısından tehlikeli mi ? sorusu gündeme geldi. Uzman Doktor Hamiyet Solmaz bu ilaçların yan etkileri ve nasıl kullanılması gerektiÄŸine dair açıklamalarda bulundu. Solmaz, bu tarz ilaçların basit sivilce rahatsızlıkları olan hastalarda kullanılmaması gerektiÄŸini ve sadece tedavilere cevap vermeyen büyük rahatsızlıkları olan hastalarda düzenli doktor takibiyle ve bilinçli bir ÅŸekilde kullanılması gerektiÄŸini ifade etti. Bu ilaçların sadece sivilce tedavisinde deÄŸil bir çok hastalıkta kullanıldığını ifade eden Solmaz, “ Biz bu ilaçlara son seçenek olarak baÅŸlıyoruz ama bazen hastalar kendileri bu ilacı kullanmak istediÄŸi konusunda ısrar ediyor. Biz mümkün bu tip ısrarlar karşısında bu ilaçları yazmamaya çalışıyoruz. İlaca baÅŸlanıldığı anda sürecin dikkatli bir ÅŸekilde takip edilmesi gerekiyor. KaraciÄŸer enzimlerinin ve kan da ki yaÄŸ oranlarının düzenli takip edilmesi gerek, bu ilaçlar tüm vücut sistemine etki eden bir ilaç türevi bunu unutmamak gerek. KaraciÄŸerden atıldığı için enzimlerin sürekli kontrol edilmesi gerek ancak ÅŸunu da unutmamak gerekiyor” dedi.
“ÇOK NADİR BİR VAKA”
Solmaz, “Çorum’da meydana gelen bu olay çok nadir bir vaka ben hayatım boyunca bu tarz bir vaka görmedim ama bu olay nadir gerçekleÅŸiyor diye sanki hiç olmamış gibi davranmakta yanlış olur. EÄŸer düzenli kontroller sırasında anormal bir durum görürsek ilacı hemen kesiyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Özellikle çok küçük yaÅŸlarda baÅŸlanmaması gerektiÄŸi ve bu ilacı ergenlik çağındaki gençlere yazmadıklarının altını çizen Solmaz, ilacın bu çaÄŸlarda büyümeyi durdurabileceÄŸini ifade etti. Uzman Doktor, bu ilaçları kullananların bir belirti gördükleri taktirde hemen hekimlerine danışmaları gerektiÄŸinin altını ifade etti. Çorum’da yaÅŸanan bu olayın doktorun ihmalkarlığından çok bir milyonda bir görülen bu yan etkinin o hastaya denk gelmesine baÄŸlayan Solmaz, “Hasta bu ilacı kullanmak konusunda ısrarcı etmiÅŸte olabilir. MaÄŸdur olan kiÅŸiler maalesef bu tip vakalarda kendilerinin de suçu olabileceÄŸini ifade etmekten çekiniyorlar.” dedi. Hamiyet Solmaz, bu tip ilaçların kullanıldığı hastalarda bel aÄŸrısına da sebep olabileceÄŸini ifade ederek hastada ÅŸiddetli bel aÄŸrısına sebep oluyorsa ilacın kesilmesi gerektiÄŸinin söyledi. Bu tip besinoid türevi ilaçların özellikle havuç gibi A vitamini içeren gıda türevleriyle ve antibiyotiklerle etkileÅŸime girebileceÄŸini söyleyen Solmaz, hastaların bu tip gıda ve ilaçları fazla tüketmemeleri gerektiÄŸini söyledi. Solmaz ayrıca, Solmaz, bu tip bilgilerin hastalara ilaca baÅŸlamadan önce imzalatılan onay kağıdıyla verildiÄŸini de ifade etti. bu tip besinoid türevi ilaçların normalde reçeteyle satıldığını ancak bazı durumlarda eczaneciler tarafından el altından satıldığını ilacın bu ÅŸekilde doktor kontrolü dışında kullanılmasının ve temin edilmesinin çok tehlike sonuçlar doÄŸurabileceÄŸini belirterek, hastanın bu ilacı doktor kontrolünde ve bilinçli bir ÅŸekilde kullandığı taktirde bir sorun olmayacağını ifade etti.